Etiske regler
Sparebankstiftelsens arbeid skal utøves slik at omverdenen til enhver tid har tillit. Søkere, myndigheter, forretningsforbindelser og allmennheten må til enhver tid ha tillit til vår profesjonalitet og integritet. Derfor er det utarbeidet etiske regler som inneholder generelle prinsipper for aktsomhet, og gjelder for medlemmer av styrende organer og ansatte i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal.
SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal er en uavhengig stiftelse med en langsiktig målsetting om å bidra til å gi vårt lokalsamfunn en positiv utvikling. Et slikt utgangspunkt tilsier at stiftelsen på sine ulike arbeidsområder ikke bare skal forholde seg til lover og regler, men i etiske sammenhenger også være med å utvikle best praksis.
De etiske regler gjelder for all virksomhet, også innenfor eierstrategi, forvaltnings-/investeringsstrategi og gavepolicy.
Slik opptrer vi
SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal vil utvise særlig aktsomhet i forbindelse med situasjoner hvor det kan bli reist spørsmål om vår integritet eller uavhengighet.
Ingen skal ta del i eller søke å påvirke en beslutning når det foreligger særlige forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans eller hennes uavhengighet. Den enkelte har selv ansvaret for å unngå at slike situasjoner oppstår.
Ingen må kreve, motta eller akseptere tilbud om en utilbørlig fordel fra SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedals forbindelser eller av andre.
Dersom en er i tvil om fordelen er "utilbørlig", skal nærmeste overordnede rådspørres. Den overordnede skal særlig vurdere om den ansattes integritet eller uavhengighet - eller SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedals omdømme - kan bli truet om fordelen aksepteres. Ansvaret ligger til slutt hos den enkelte.
Fortrolighet er en viktig forutsetning for tillit. Alle tillitsvalgte er pålagt taushetsplikt om fortrolige forhold de i medfør av sin rolle får vite om SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal.
Strategi
Stiftelsens formålsparagraf gjenspeiler bærekraftsmål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn. Vi tror vi kan utrette mest ved «håndtrykket» av våre gavetildelinger. Selvfølgelig under hensyn til å redusere vårt klima- og miljømessige «fotavtrykk». Bærekraftsmål 17: Samarbeid for å nå målene, er bakgrunnen for at vi vektlegger egeninnsats og dugnad sterkt.
Stiftelsens investeringsstrategi skal først og fremst være forsvarlig. I det ligger det at vi sprer risiko ved at vi følger sunt bondevett, og ikke «legger alle eggene i samme kurv». Det innebærer også at fordi stiftelsen har mer enn halvparten av sine verdier i egenkapitalbevis i SpareBank 1 Ringerike Hadeland, bør resten av porteføljen ha lite finans og eiendom.
Det andre som er viktig for oss, er å ha god avkastning. Investering i aksjer innebærer å være med på verdiskapingen i næringslivet. Dette vil over tid gi høyere avkastning enn rentebærende instrumenter. Samtidig har aksjer høyere risiko. Porteføljen må balansere disse hensynene.
Stiftelsen har behov for likviditet for å kunne utbetale gaver etter hvert som prosjektene ferdigstilles. Banken kan også ha behov for kapital. Investeringene våre må derfor være tilstrekkelig likvide, slik at vi kan utbetale betydelige beløp på kort varsel.
Stiftelsen benytter seg av anerkjente rådgivere og forvaltere i utøvelse av vår investeringsstrategi.
Stiftelsens gavestrategi er i kontinuerlig utvikling. Hva som er riktig for å "utvikle bærekraftige lokalsamfunn" varierer over tid. Det er likevel noen prinsipper som ligger fast:
- Vi støtter først og fremst frivilligheten.
- Prosjektene må være samfunnsnyttige og tjene allmenheten. Det betyr at vi ikke gir gaver til enkeltpersoner eller kommersiell virksomhet.
- Inkludering og tilhørighet er viktige mål. Det betyr at vi ikke gir gaver til religiøs forkynning eller partipolitisk virksomhet.
- Barn og ungdom er prioritert, men dette utelukker ikke andre grupper.
- Egeninnsats er et krav. Enten i form av penger eller dugnad. Det betyr at vi som hovedregel kan støtte inntill 50 % av kostnaden.
- Samarbeid er en plussfaktor. Det betyr at vi synes det er positivt dersom andre givere også bidrar til prosjektene. Samarbeid mellom lag og foreninger teller også positivt.
- Vi prioriterer prosjekter i Jevnaker, Lunner og Nittedal.
Stiftelsen skal være en langsiktig og stabil eier i SpareBank 1 Ringerike Hadeland. Vi eier 15 % av egenkapitalbevisene i banken, og skal fortsette med det. Stiftelsen har klare forventninger til økonomisk forsvarlig drift og utbetaling av utbytte, og gir uttrykk for dette gjennom vår representasjon i styrende organer. Det er viktig for oss å sikre et godt lokalt banktilbud. Banken og stiftelsene må videreføre sparebanktradisjonene i felleskap.
Styrende organer
Generalforsamling
Generalforsamlingen er stiftelsens øverste organ, og består av følgende medlemmer:
Ingeborg Ensrud (leder), Lunner
Lasse Lehre, Lunner
Lise Bjærtnes Holt, Lunner
Nils Thomas Fearnley, Nittedal
Odd Snellingen, Lunner
Kine Elisabeth Brandrud, Lunner
Per Ole Thorsen (nestleder), Nittedal
Guro Mjønerud, Nittedal
Trine Lise Olimb, Jevnaker
Tormod Hval, Jevnaker
Beate Ruden, Jevnaker
Gry Brørby Munkerud, Jevnaker
Styre og ledelse
Generalforsamlingen velger styre.